Rasim Özdenören Kitabı 29 Ağustos 2023, 09:23
HERKESİN BİR RASİM ÖZDENÖREN’İ VARDIR
Son yıllarda yazarlar ve şairler için hazırlanan kuşatıcı, tanıtıcı ve bilimsel niteliği öne çıkan ‘armağan kitaplar’ çoğalmaya başladı. Her bakımdan sevindirici bir durum bu. Düşüncenin mimarları, toplumun kılavuzları ve dilin sultanları sayılan bu yaratıcı zekâları, bu özel yetenekleri hakkıyla tanıyıp tanıtmazsak onlara karşı borcumuzu ödeyemeyiz. Beri yanda bir milleti, onun kültürünü, dilini ve sanatını yükseltmenin yollarından biri de bu türden çalışmalardır.
Rasim Özdenören, yirminci asırda Türkçede boy veren büyük yazarlardan biridir. Bir kesim okur, onu ilkin Diriliş ve Mavera dergisindeki öyküleriyle, Edebiyat dergisindeki yazılarıyla tanımıştır. Evvela öyküleriyle, sonra denemeleriyle Türk edebiyatına, düşünce hayatına mühim katkılarda bulunmuştur Özdenören. Öyküde bir öncüdür. Kimi anlatım tekniklerini kullanmasında, Anadolu insanını ele alışta ve anlatışta kendine özgü biricikliği vardır. Düşünce hayatımızın birçok soru ve sorunlarına cevap olabilecek izahlar, çıkış yolları ortaya koymuştur.
Bu ülkede yaşayan günümüz insanları, ‘Müslümanca düşünmeyi’ ve yaşamayı, ciddi biçimde onun eserleri sayesinde sorgulamaya, yaşamalarını ona göre şekillendirmeye başlamışlardır. Her olaya ve olguya, İslam nokta-ı nazarından da özge bir bakışın olabileceğini o bize hatırlatmıştır. Şu fani dünyadaki ‘acemi yolculuğumuz’da kafamızı karıştıran kelimelere karşı bizi hazırlıklı kılan odur. Yıllardır klişe haline gelmiş ezberleri bozan, zihinleri doğru düşünmeye sevk eden ‘red yazıları’nı o yazmıştır.
Sevgili Gökhan Özcan’ın deyişiyle Özdenören’in “ilk harfini beyaz kâğıdın üstüne bıraktığı günün üstünden yarım asırdan fazla bir zaman geçmiş. Ortada gıpta edilecek bir külliyat var.” On öykü kitabı, bir roman ve yirmi iki deneme kitabı. Üç çeviri kitabını da bu toplama dâhil edersek, şimdilik, Özdenören’in bize armağan ettiği büyük bir külliyata sahibiz. Okunmayı, üzerinde düşünmeyi ve yazılmayı hak eden önemli bir külliyat.
Elinizdeki kitap, işte bu büyük külliyatın sahibi/ müellifi Rasim Özdenören’i ve eserlerini tanıtmak amacıyla hazırlandı. Kırkı aşkın Türk aydını, bu vesileyle Özdenören ve kitapları hakkındaki intibalarını, hatıralarını, düşüncelerini ve araştırmalarını ortaya koydular. Hepsi de sevgiyle ve büyük bir emek harcanarak ortaya çıkan bu yazılar, Özdenören’i değişik yönlerden ve eserleri çerçevesinde anlatmayı amaçlamaktadır. Yazarların her biri, yazarımızla ilgili farklı bir konuyu ele almıştır. Bu bakımdan, bir sanat ve düşünce adamını bütün cepheleriyle nasıl anlatırızın sonucudur bu kitap. Kuşkusuz, yazılarda benzer düşüncelerin daha doğrusu tespitlerin dile getirilmiş olduğu görülecektir. Bu, aynı insan etrafında vücut bulan yazılarda kaçınılmazdır.
Kitaba aldığımız yazıların birkaçı müstesna, hemen hepsi bu kitap için yazılmıştır, ilk kez bu kitapla okurun huzuruna çıkmaktadır. Daha önce dergilerde yayımlanan ve oralarda unutulup kalmasına gönlümüzün razı olmadığı birkaç yazıyı, yazarlarının isteği ve izniyle kitaba almakta sakınca görmedik.
Kitabımız, bir yazarı anlatmanın gereğine ve yazıların karakteristiğine göre
dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, yazarımızın hayatı ve şahsiyeti/ kişiliği etrafında kaleme alınan yazılar bir araya getirildi. İkinci bölüm, tabiatıyla kitabın en oylumlu kısmı oldu. Çünkü Özdenören’in öyküleri ve öykücülüğü çevresinde oluşan yazılar burada toplandı. Önce tek tek öykü kitaplarını tanıtan, inceleyen yazılar sonra da öykücülüğüne dair genel incelemelere yer verildi. Kitabımızın üçüncü bölümü, Rasim Özdenören’in deneme/ düşünce kitapları etrafındaki yazılarla şekillendi.
Kitabın sonunda kapsamlı bir “Rasim Özdenören Bibliyografyası” yer aldı. Yazar hakkında yayımlanan çeşitli türdeki yazıların künyelerine yer verilen bibliyografyanın eksiksiz olduğunu söyleyemeyiz, ama şimdiye kadar yapılanların en kapsamlısı. Araştırmacılara büyük kolaylıklar sağlayacağını umuyorum. Kitabın ortaya çıkmasında emeği geçen herkese, başta yazılarıyla katkıda bulunan yazarlarımıza, destekleyici olan kuruluşlara ve bu kitabı çıkarma düşüncesini ortaya atan ve çıkması için her aşamada katkıda bulunan, bir bakıma koordinatör olan Ali Dursun’a teşekkürlerimi sunuyorum.