Farklı Milletler Osmanlı Bayrağı Altında Yüzlerce Yıl Kardeşçe Yaşadı 17 Mayıs 2017, 14:03
Vali Orhan Düzgün, Osmanlı bayrağı altında yüzlerce yıl farklı milletlerin bir arada kardeşçe yaşadığını belirterek, şöyle devam etti:
“Sadece Müslüman unsurlar değil gayri Müslim unsurlar da aynı bayrak altında barış içinde yaşamışlardır. Talas’taki Ali Saip Paşa Sokağında camiler ile kiliselerin yan yana olduğunu görürsünüz. Bu da yüzlerce yıl beraber farklı dinlere mensup insanlar, aynı sokakta kardeşçe yaşamış olduklarının en güzel göstergesidir. Müslümanlar Ermenilerin Paskalya bayramını kutlamış, Ermeniler de Müslümanların Ramazan bayramını kutlamış hatta Ramazan aylarında Müslümanların gözü önünde yemek yemekten bile kaçınmışlardır.”
Vali Düzgün, öğrencilerden gelen sorulara da cevap vererek, “Liderlik Atölyesi” öğrencilerine Türkiye’de il idaresi ve bir liderin, yöneticinin iş ve sosyal hayatında nelere dikkat etmesi gerektiği hakkında bilgiler verdi:
‘Başarılı bir yönetici olabilmek için öncelikle iyi dinlemek lazım.’ diyen Vali Düzgün, bir olayla ilgili tüm tarafları dinlemeden son kararı vermemeleri gerektiği konusunda da öğrencilere nasihatlarda bulundu. Vali Düzgün, çalıştığınız kişilerle ilişkilerin de dengede olması gerektiğine vurgu yaparak, “Eğer birlikte çalıştığınız kişilere sert davranırsanız, sadece sizin duymak isteyeceğiniz şeyleri dile getireceklerdir. Doğruları öğrenemezsiniz, sizinle beraber çalışan insanların size doğruları söyleyecek kadar onlara cesaret vermeniz, onların görüşlerine açık olduğunuzu ifade etmeniz gerekir. İdarecilikte sertlik ve yumuşaklığı bir arada tutmak lazım, eğer çok yumuşak olursanız karmaşa olabilir, ama çok sert de olursanız o zaman siz tek başınıza kalırsınız. Sizi kimse doğruya yönlendirmeyebilir. Bu hassas dengeyi çalışanlarınız ile kurmanız gerekir. Yöneticilik bir takım oyunudur, astlarınız sizden bazen olayı daha net görebilir bunu göz ardı etmemeniz lazım” diye konuştu.
Farklı ülkelerden ve milletlerden öğrencileri bir arada görmüş olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Düzgün, ‘Sizler de inşallah buradaki eğitimlerinizi bitirince dünyanın dört bir tarafına dağılacak ve insanlığın gelişimi ve kalkınması için büyük gayret göstereceksiniz. Bu süre zarfında da inşallah şehrimizden, ülkemizden güzel hatıralarla ayrılacağınızı ümit ediyorum ve ülkenize döndüğünüzde de turizm elçilerimiz olarak Kayseri’yi tanıtmanızı arzu ediyorum.’ dedi.
Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Kayseri Uluslararası Öğrenciler Akademisinde turizmle ilgili tecrübelerini öğrencilerle paylaştı
“TÜRKİYE VE KAYSERİ’NİN TURİZM ELÇİSİ OLACAKSINIZ”
Uluslararası Öğrenciler Akademisi öğrencilerine “Türkiye ve Kayseri’nin Turizm Potansiyeli” konulu konferans verdi. Konferansta Vali Düzgün, öğrencilerin eğitim gördükleri alanlarda ülkelerine döndüklerinde çeşitli hizmetler yaptıklarını hem de Türkiye’nin ve Kayseri’nin birer turizm elçisi olacaklarına inandığını belirtti.
Valilik Konferans salonunda gerçekleşen Uluslararası Öğrenciler Akademisi 11. Hafta Programında Vali Düzgün, Kayseri’nin ve Türkiye’nin sahip olduğu turizm değerlerini ve bu değerlerin turizm sektörüne en iyi şekilde sunulması hakkında öğrencileri bilgilendirdi.
Vali Düzgün, dünyada bir yılda yaklaşık 1 milyar insanın turizm etkinliğinde bulunduğunu belirterek artık insanların deniz turizminden daha çok farklı turizm alanlarına yöneldiklerini ve bu sektörlerde turizm sektörünün geliştiğini vurguladı. Her ülkenin bu alanlarda gelişmeleri yakaladıkları takdirde turizminin geliştirdiğini belirtti.
Vali Düzgün, bir bölgede turizmin gelişebilmesi için öncelikle 3 ana unsurda eksiklerinin olmaması gerektiğini belirterek, bu 3 ana unsuru konu başlıkları altında örnekler ile öğrencilere anlattı. Turizmde gelişmek isteyen bölgelerin ve illerin bu alanlarda çalışma yapması gerektiğini belirterek bunun ilk şartı da kolay ulaşım olduğunun altını çizdi.
Vali Düzgün, ulaşım yanında diğer iki ana unsurun, konaklama ve tanıtım faaliyetleri olduğunu belirtti. Özellikle havayolu imkanlarının geliştirilmesinin bunun birinci şartı olduğunu belirtti. Bunun yanında karayolu imkanlarının da gelişmiş olmasının önemine vurgu yaptı. Standartlarının geliştirilmesinin de turizmin gelişmesine önemli katkı sağlayacağını ifade etti. Seri ve konforlu ulaşımın önemine vurgu yaptı. Ulaşımın hemen ardından gelen diğer önemli imkanın konaklama imkanı olduğunu ve insanların kolay ulaşabileceği konaklama yerlerinin olmasının önemine vurgu yaptı. Hava limanından sonra insanları iki üç saat kalacakları yere götürmenin uygun olmadığını belirtti. Kayseri’nin turizmde yatak kapasitesinin 6 bin olduğunu ve bu imkanların Türkiye’de giderek arttığını belirtti. Türkiye’nin turizm gelirlerinde dünyada altıncı sırada olduğunu belirterek, bugün itibariyle ülkemize 30 milyon turistin geldiğini ve özellikle daha fazla gelir getiren turizm alanlarına örneğin kongre ve sağlık turizmine yönelmenin faydalı olacağını ifade etti. Bu anlamda turizm geliri ile turist sayısının orantılı olmadığını vurguladı. Vali Düzgün konuşmasında şunları kaydetti:
“Son yıllarda Erciyes’te Erciyes Master Planı çerçevesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde yürütülen çalışmalar Kayseri Büyükşehir Belediyesi uhdesine verilmek suretiyle şu anda oradaki alt yapı çalışmaları, kayak tesisleri ile ilgili çalışmalar sürdürülüyor. Bu sene yeterli kar yağışı sebebiyle kayak sezonu devam ediyor. Geçtiğimiz yıl 1 ay kadar önce sezon kapanmıştı. İnşallah bundan sonraki yıllarda da Erciyes’ten verimi elde edebiliriz. Daha fazla turist geldiğinde bunların kalma imkanı ile ilgili de çalışmalar yapılıyor. Erciyes’te şu anda 9 otelin yapımı devam ediyor ve kısa zamanda yatak kapasitesi 6 bine çıkacak. Diğer bir konu, turizmin gelişmesi için olmazsa olmaz şeylerden birisi de tanıtımdır. Türkiye’ye gelen turistler gideceği yerleri tercih ederken, niçin Kayseri’ye gelmeleri gerektiğinin cevabını vermemiz gerekiyor. Tanıtımın da birkaç yolu var. Basın yayın yolu ile, internet yolu ile ve sosyal medyada bu tanıtımların yapılması gerekiyor. Ve isteyenin istediği dilde bu materyallere ulaşması gerekiyor. Bu tanıtımın mutlaka yapılması gerekiyor. Bir diğeri de farklı ülkelerde açılan fuarlara katılmaktır. Bu fuarlar sektörün bir araya geldiği yerlerdir. Buralarda da seyahat acentelerinin ve tur operatörlerinin sizin ilinizi paketlerine almaları gerekir. Bu amaçla biz de geçtiğimiz yıl içerisinde yedi sekiz ülkeden tur operatörlerini davet ederek Kayseri’yi tur kapsamına alınması için çalışmalar yaptık. Ayrıca insanların boş vakitlerinin olduğu yerleri tespit edip oralarda tanıtım yapmak etkilidir. Örneğin herkesin uçağa bindiği ortamda uçaktaki yayınlar ve dergiler gibi alanlarda da yer almak etkili tanıtım sağlar. Bu amaçla da çeşitli uçak ve otobüs firmalarının dergilerinde yer aldık. Bu anlamda farklı alanlarda tanıtım yapmaya gayret ettik. Bu yıl birçok yerde Erciyes’in tanıtımına yer verdik. Kayseri’yi tanıtıcı anlamda yapılan tanıtım filminin de gösterimini farklı dillerde yayınladık, gösterime sunduk. Bu çalışmaları çeşitli tur operatörlerine gönderdik. Bilboardlarda da yer almanın önemini inanıyorum. Özellikle havaalanlarının bulunduğu yerlerde tanıtım yapmak çok önemlidir. Kayseri bugüne kadar turizm faaliyetlerinden istediği katkıyı sağlayamadı. Bu konuda alt yapı eksiklerinin giderilmesi için çalışmalar devam ediyor. Kış turizmi adına yapılacak şeylerin tamamlanması, bunun yanında kültür varlıkları ile ilgili kültür mirasımız, tarihi eserlerin restorasyonun yapılması, rehberlik hizmetlerinin eksiklerinin giderilmesi bu yapılanlar arasındadır. Bunun için çok önemli bir proje gerçekleştirdik. Stap to City adında bir projeyle, akıllı telefonlara indirilebilen bir sistemle çeşitli mekanlarının tanıtımını sağladık. Yeme, içme, turistik mekanlar ve tarihi mekanlar konusunda bu projeden faydalanılabilir.”
Vali Orhan Düzgün, daha sonra Kayseri’de gezilip görülebilecek yerlerle ilgili kısa bir bilgilendirme yaptı. Bu kapsamda, Kapuzbaşı Şelalesi, Soğanlı Ören Yeri, Selçuklu eserlerinin bulunduğu mekanların bunlar arasında olduğunu belirtti. Ayrıca Mimar Sinan’ın Kayserili olması hasebiyle, doğduğu evin bulunduğu Ağırnas’ın da gezilebilecek yerler arasında olduğunu vurguladı.
“FARKLI MİLLETLER KAYSERİ’DE YÜZYILLARCA KARDEŞÇE YAŞADI”
Konferans sonunda öğrencilerden gelen soruları da yanıtlayan Vali Düzgün’e özellikle Afrika ülkeleri ile olan ulaşım imkanlarının zorluğu soruldu. Vali Düzgün’de grup olarak çıkılan gezilerde çok daha uygun koşullarda bu imkanların sağlanabileceğini ve bu noktada da arz imkanlarının artmasının önemine vurgu yaptı. Bu anlamda burada öğrenim gören öğrencilerin okullarını bitirmelerinin ardından ülkeleri ve Türkiye arasında turizm elçisi olmalarının aradaki irtibatın artmasına vesile olacağını belirtti. Arz ve talebin birlikte olmasının önemli olduğunu ve özel sektörün bu anlamda teşvik edilmesi gerektiğini belirtti.
Vali Düzgün’e Ermeni lobisinin Türkiye ile ilgili olumsuz faaliyetleri ve Ermeni iddiaları ile ilgili Türkiye’nin daha aktif davranıp davranamayacağı ile ilgili soruya karşılık, Türkiye’de birçok inanç sahibi kişinin Kayseri’de yüzyıllar boyunca yaşadığını, saygı ve sevgi kültürü içinde birlikte yaşam kültürü oluştuğunu belirtti. Ancak Osmanlının son döneminde Ermenilerin kışkırtılması sonucu Ermenilerin ülke içerisindeki isyanların sonucunda bazı nakillerden hem Ermenilerin hem de Türklerin zarar gördüğünü ve örneğin Van ve Kars gibi birçok ilde müslümanların katledildiğini altını çizerek, Türkiye’nin bu haklı tezini anlatmak için gayretler edildiğini ancak bu alanlarda uluslararası konularda farklı yaklaşımların görüldüğünün altını çizdi. Haklılığımızın anlatılmasının önemli olduğunu ancak bazen ön yargıların bu tür bilgilerin anlaşılmasını engellediğini vurguladı.
Bazı tarihi eserlerinin özellikle Talas’taki kilise ve Amerikan Kolejinin kapalı olması ile ilgili soruya karşılık Vali Düzgün, bu eserlerin gerek restorasyonu gerekse açılışı ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirtti ve bazılarının yakın bir zamanda açılacağının altını çizdi. Özellikle restorasyonu tamamlanan eserlerle ilgili de bilgiler verdi. Öğrencilerin betonlaşma ile ilgili bir sorusu üzerine, Kayseri’nin tarihi dokusunun olduğu bölgelerde yüksek binaların olmadığını bu konunun belediye hizmetleri ile ilgili bir durum olduğunun altını çizdi.
İllerin Valileri ile ilgili yaptıkları görev ve sorumluluklarının neler olduğu ile ilgili soruya da valinin sorumluluğunda olan konularla ilgili bilgeler aktardı. Eğitim, sağlık, tarım gibi konularda sorumluluğunun olduğunu vurguladı. Yerel yönetimlerinin de yetkilerinin farklı alanları kapsadığını belirtti.
Kapuzbaşı Şelalesi’nin ulaşım imkanları ve konaklama imkanlarının az olmasının sorulması üzerine, yol hizmetlerinin makul bir şekilde olması için çalışmalar yapıldığını ancak bu yolun çok genişletilmesinin de doğaya zarar vereceği için mümkün olmadığını belirtti. Ayrıca Kapuzbaşı’ndaki konaklama imkanlarının da gelişmesinin gerektiğini ifade etti.
Kayseri’ye gelen turist sayısı ile ilgili soru üzerine de verdiği cevapta Vali Düzgün, Kayseri’ye geçtiğimiz yıl 60 bin civarında turistin geldiğini belirtti ve Kayseri’nin bu konuda mesafe katetmesi gerektiğini ifade etti. Tanıtımın artmasının önemli olduğunu ve Kapadokya’ya gelen turistlerin yaklaşık yarısının Kayseri havaalanını kullandığını ve bunun bir imkan olduğunu belirterek, Ürgüp, Göreme için gelen turistlerin Kayseri’de konaklaması için ve Erciyes için gelen turistlerin de oralara yönlendirilmesi için çalışmaların olduğunu ve bunun gelişmesi gerektiğini belirtti.
YABANCI ÖĞRENCİLERDEN VALİ ORHAN DÜZGÜN’E
ÇOK ÖNEMLİ PROJE TEKLİFİ
Kayseri’de çeşitli Afrika ülkelerini tanıtıcı yerlerin ve çeşitli mekanların yapılması ve o ülkeleri tanıtıcı müze veya buna benzer gibi bazı uygulamanın yapılmasının güzel olacağı ile ilgili bir soruya ise şu cevabı verdi:
“Bu gerçekten güzel bir proje, Birleşmiş Milletler Müzesi gibi bir proje. Her öğrencimiz kendi ülkesini tanıtıcı bir birim kursa bu Kayseri’de turizmi de geliştirir. Bu hem bu ülkelerin kültürünün temsili anlamında hem de böyle bir müzenin olduğunu bilenlerin burayı görmek isteyebilirler. Bununla ilgili bir proje yürütelim. Birleşmiş Milletler Köyü, Dünya Köyü şeklinde bir alan oluşturulabilir. Bu mali imkanlara göre her ülkenin kendi mimarisini yansıtan bir ev yapılarak orada o ülkenin özelliklerini yansıtan eserler yer alabilir”
Turistlere karşı yapılan olumsuz davranışlar ve yabancı bilmeme konusundaki eksikliğin ve Kapuzbaşı Şelalesi’nin yeterince tanıtılmamasının eksiklik olduğunun sorulması üzerine Vali Düzgün, bu konularla ilgili olarak esnafların bilinçlendirilmesi ve eğitilmesi ile ilgili çalışmaların yapıldığını ve bu çalışmaların artarak devam edeceğini belirtti.
Konferansın sonunda, Kayseri Valisi Orhan Düzgün’e katkılarından dolayı teşekkür plaketi takdim edildi. Ayrıca Medeniyetin Burçları Derneği tarafından yeni yayınlanan Sezai Karakoç kitabı da Vali Düzgün’e hediye edildi. Öğrencilerle birlikte çekilen toplu fotoğrafın ardından konferans sona erdi.
DIĞER HABERLER
-
“TARİH YAŞANAN ZAMANIN VE HALİN BİR AYNASIDIR”
28 Ağustos 2023, 14:14 -
İKİ ESER VE İKİ AYRI MEDENİYET TASAVVURU
17 Mayıs 2017, 14:13 -
DOĞUDA VE BATIDA DEVLET VE SİYASET FELSEFESİ
17 Mayıs 2017, 14:11 -
“ERDEMLİ TOPLUM BİLGİ VE HİKMET TOPLUMUDUR”
17 Mayıs 2017, 14:10 -
Türk Siyasetine Yön Veren Yapısal Dinamikleri
17 Mayıs 2017, 14:09 -
İslam Medeniyeti Bir Hareket Ve Transit Medeniyettir
17 Mayıs 2017, 14:04 -
Farklı Milletler Osmanlı Bayrağı Altında Yüzlerce Yıl Kardeşçe Yaşadı
17 Mayıs 2017, 14:03 -
Düşünce Bir Kişinin Değiş Bütün Bir Medeniyetindir
17 Mayıs 2017, 14:01 -
Güzelliklerle Uğraşanların Üzerine Güzellik Siner
17 Mayıs 2017, 13:59 -
Pozitivist Zihinden Kurtuluş Olmadan Özgürleşme Olmaz
17 Mayıs 2017, 13:57